hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Medical Online >> Gyomorcsavcsökkentés
2021-11-23

A savfüggő betegségek – mint amilyen a gasztroduodenális fekélybetegség is – kezelésében az elmúlt két évtizedben szinte egyeduralkodóvá váltak a protonpumpagátló szerek. A fent említett betegség egyik legfontosabb kóroki tényezője a Helicobacter pylori nevű baktérium, így a fekélybetegség gyógyítása és szövődményeinek megelőzése szempontjából a legfontosabb teendő a Helicobacter eradikációja, melynek két legfontosabb pillére az adekvát savszekréció-gátlás, illetve a baktérium ellen hatékony antibiotikumok adása. Jelen tanulmányban a savszekréció-gátlás jelentőségét tekintjük át, elemezve az alkalmazott gyógyszercsoport hatásosságát és biztonságosságát.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2017-05-23

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mikrobiológusai a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatóival elsőként írtak le egy új baktériumnemzetséget Romániából.

#3
Medical Tribune I. évf.9. szám
Medical Online
2003-05-01
Antibiotikum a Wolbachia ellen Az evolúció eddig elfogadott mechanizmusain túl egyéb tényezők is szerepet játszhattak az új állat- és növényfajok kialakulásában. Lehetséges, hogy egyes mutációs és szelekciós folyamatot közvetlenül a baktériumok irányítanak – vetődött fel a kutatókban a Wolbachia baktériumnemzetség vizsgálatakor. A Rickettsiákkal rokonságban álló, igen kis méretű baktériumokról 70 éve ismert, hogy számos rovar- és féregfaj kórokozói. Az érdeklődés homlokterébe akkor kerültek, amikor kiderült, hogy nem az onchocerca volvulus fonálféreg a kórokozója a trópusokon endémiás folyami vakságnak, hanem a benne élősködő Wolbachia baktériumok. Parazitái nélkül a féreg életképtelen. A felfedezés terápiás haszna nem csekély, ugyanis a milliókat érintő betegség eddig alkalmazott, ám kevéssé hatékony kezelését most felválthatja a baktériumok érzékenységének megfelelő, hatásos antibiotikum-terápia.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?